Barátságos minimál lakás különleges burkolattal

A bejárati ajtón belépőt egyáltalán nem a szokványos kép fogadja. Az előtér, a nappali, a konyha és az étkező egyetlen nagy térben egyesül a dinamikus lépcsővel, ami első ránézésre a luxus érzetét kelti. A minimál stílus a 80-as évek közepén hódította meg a lakberendezést. Alapelve az egyszerű, letisztult vonalvezetés, a levegős, jól áttekinthető terek kialakítása és a rendezettség. Rendmániások stílusának is szokták emlegetni.
Sajnos sokszor túlságosan személytelen, minden kreativitástól mentes és hideg. Ez a ház azonban - bár magán viseli a minimalizmus stílusjegyeit - nagyon is barátságos és élhető. Látszik rajta, hogy lakják. 

Nem jellemző rá a szigorú szimmetria, annál inkább a stílust képviselő időtálló és minőségi természetes anyagok használata - mint a ház karakterét meghatározó Jura  mészkő burkolat és a trópusi parketta -, valamint a precíz kivitelezés. A bejárati ajtón belépőt egyáltalán nem a szokványos kép fogadja.   Az előtér, a nappali, a konyha és az étkező egyetlen nagy térben egyesül a dinamikus lépcsővel, ami első ránézésre a luxus érzetét kelti. Pedig inkább a tereket egymástól elválasztó falak felhúzása, vakolása, festése, tapétázása vagy burkolása kerül sok pénzbe, nem pedig az átlátható terek megvalósítása.


A házból 80 m2-t elfoglaló lépcső elsőre talán mégis túlzásnak tűnik. Sokszor halljuk, hogy ne tegyük a lépcsőt a bejárati ajtóval szembe, ne legyen a ház közepén, kerüljük el az építkezésnél, hogy aktív szerepet kapjon. Valóban, sok ember számára a lépcső nem több egy eszköznél, ami összeköti a földszintet az emelettel. A modern építészetben azonban - ahogy itt is láthatjuk - a lépcső központi szerepet kap. Visszafogott, egyszerű vonalvezetésű Jura mészkő lépcsőlapokkal és Római Travertin tört csík falburkolattal a nappali folytatásává, annak díszévé, szinte lebegő lépcsőfordulójával a ház hangsúlyos látványelemévé vált. 


A lépcsőkorlát üvegbetétje tovább fokozza a tér átláthatóságát. A lépcső alatti teret sem bontják meg kisebb-nagyobb szekrények, tárolók vagy polcok, hiszen a minimál egy térigényes stílus, ahol a berendezési tárgyak között célszerű több üres helyet hagyni. Bár tudjuk, hogy stílustól és divattól függetlenül is nehezebb rendet tartani, takarítani, sőt kényelmesen mozogni egy bútorokkal és berendezési tárgyakkal túlzsúfolt házban. Az élhető minimál filozófiájából következik, hogy a földszinten nagyvonalú, egybenyíló közösségi terekkel, az emeleten pedig arányosan kialakított privát helyiségekkel találkozunk. Így mindenkinek marad egy-egy ajtó, amit időnként magára tud csukni.


A terek kialakításánál fő szempont volt, hogy az itt élők a természettel állandó kapcsolatban lehessenek, ezért terveztek sok üvegfelületet a nappaliba és az étkezőbe, ahol idejük nagy részét töltik. A nagy üvegfelületekenát beszűrődő természetes fénynek köszönhetően otthonuk nyugalmat és békét sugároz, optikailag a terek pedig még nagyobbnak tűnnek. Jól példázza a természet szeretetét - és egyben összhangot teremt - az egész házban több színben végigvonuló elegáns Jura mészkő burkolat.


Az egyszerű és szép természetes anyagok - kő és fa - ötvözése, valamint a meleg tónusú színek használata melegséget visz a letisztult terekbe. A fehér színű, szögletes bútor a rendezettség, a nyugalom és a tisztaság érzését kelti. Még a párnák is minta nélküliek, a stílus egyszerű vonalvezetését hordozzák magukon. Kontrasztot csupán a harsány kivizöld szín ad a konyhát elválasztó, falfülkékkel tagolt falon. Ez a szín aztán visszaköszön a kiegészítőkben, folytonosságot biztosítva az egész házban.


A természetes kövek és cserepek forgalmazója:
Mediterrán Építőház
Kft.
Járjunk természetesen!
2040 Budaörs, Károly király u.
16.

Telefon: 06 23/500-770

e-mail: info@mediterranepitohaz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése